זכייה בתביעה בשם עשרות משפחות מהיישוב גבעת זאב, כנגד חברה קבלנית
משרדנו זכה לאחרונה בתביעה שהגשנו בשם עשרות משפחות מהיישוב גבעת זאב, כנגד חברה קבלנית שמכרה להם דירות אך החליטה בשלב מסוים לנסות להתנער מהעסקה ולא מסרה את הדירות.
עובדות המקרה: בשנת 2012, התקשרה חברת ב. יאיר עם רוכשי דירות למכירת דירות בחמישה בניינים בפרויקט בניה בגבעת זאב. כמקובל בפרויקטים רבים, הדירות נמכרו "על הנייר", כלומר לפני שהבניינים נבנו ואף לפני שהסתיימו הליכי התכנון וניתנו ההיתרים המתאימים. בהתאם לכך נקבע בהסכמי המכר כי הם מותנים בקבלת ההיתרים התכנוניים הנדרשים בתוך שנה מחתימת ההסכמים.
שנה חלפה, ההיתרים לא ניתנו, הליכי התכנון התעכבו ורוכשי הדירות המשיכו להמתין להתקדמות ההליכים. איש לא ביטל את הסכמי המכר, לא הרוכשים ולא הקבלן.
בחלוף חמש שנים נוספות, הליכי התכנון הסתיימו בהצלחה. התב"ע תוקנה לשביעות רצונו של הקבלן, אושרה לו תוספת של עשרות יחידות דיור נוספות, והוועדה המקומית אף הנפיקה החלטות המאשרות מתן היתרי בניה, בכפוף לתנאים כמקובל.
והינה, בישירות האחרונה, במהלך השנה שבה היה על הקבלן לשלם את אגרות ההיתרים ולמלא אחר כל יתר הדרישות המקובלות של הוועדה המקומית לקבלת היתרי בניה סופיים, החליטה ב. יאיר לפתע, משיקוליה, להתנער מרוכשי הדירות ושלחה להם הודעות על ביטול הסכמי המכר בתואנה כי לא עלה בידיה לקדם את הפרויקט בזמן שבו היא התחייבה לעשות כן במסגרת ההסכמים איתם.
עו"ד אלי שימלביץ', ראש מחלקת הליטגציה במשרדנו, הגיש בשם רכושי הדירות המרצת פתיחה לבית המשפט המחוזי בירושלים, במסגרתה עתרו רוכשי הדירות לקבל סעד הצהרתי שיקבע כי ביטול ההסכמים על ידי ב. יאיר היה בלתי חוקי. רוכשי הדירות ביקשו שבית המשפט ייתן צו אכיפה, המחייב את ב.יאיר להקים את הפרויקט ולמסור להם את הדירות, כמתחייב מן ההסכמים שב. יאיר חתמה עמם.
רוכשי הדירות טענו כי משחלפו 5 שנים שבמהלכם ההסכמים לא בוטלו, יש לראות את תקופת ההמתנה ככזו שהוארכה בהסכמה הדדית על ידי שני הצדדים, ובנסיבות אלה ביטול ההסכמים בישורת האחרונה, לפני תחילת הבניה, מהווה הפרה של הסכמי המכר (ולכל הפחות התנהלות מחוסרת תום לב של הקבלן).
על מנת להצדיק את התנהלותה טענה ב. יאיר בפני בית המשפט כי משרד הבינוי והשיכון והמנהל הם שמונעים ממנה להקים את הפרויקט, בסירובם להאריך את הסכם הפיתוח. אלא שבמסגרת הובאו עדין והוצגו ראיות שהוכיחו כי ב. יאיר היא למעשה זו שלא עשתה את הנדרש על מנת להוציא את הפרויקט אל הפועל.
בפסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב (כבוד השופט רפאל יעקובי – תיק המרצת פתיחה 12397-12-18) קיבל בית המשפט המחוזי במלואה את תביעת רוכשי הדירות, גינה את התנהלות הקבלן ופסק כי ביטוח הסכמי המכר נעשה שלא כדין. בית המשפט אף הגדיל לעשות והעביר את הזכויות בפרויקט לידי רוכשי הדירות על מנת שלא לשים אותם כבני ערובה בידי הקבלן.
במענה לשאלות שהופנו אליו לאחר מתן פסק הדין השיב עו"ד שימלביץ' – "מצער לראות שב.יאיר נזקקה לתירוצים חסרי בסיס על מנת להצדיק את ניסיונה להתנער מרוכשי הדירות. כפי שפסק בית המשפט העליון לא אחת – "הסכמים יש לכבד, זו כל התורה כולה" ומוטב כי גם ב.יאיר תקבל על עצמה מושכלות יסוד פשוטים אלה, ויפה שעה אחת קודם". עכשיו משבית המשפט המחוזי אמר את דבר ודחה את שלל תירוצי הסרק, מצופה מהקבלן למלא אחר הוראות הפסק. כמו כן הוסיף עו"ד שימלביץ' כי "אנחנו רואים שגם בהסכמים שבהם קבלת ההיתרים התכנוניים הינה תנאי לביצוע ההסכם, הקבלן אינו רשאי להבנות מאי מילוי התנאי על מנת להתנער מההסכם, במקרים שבהם הוא עצמו לא פעל בשקדנות למילוי התנאי או אף הביא במכוון לאי התקיימותו".